La Flauta Màgica - W.A.Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart va nèixer el 27 de gener de 1756 a Salzburg (Àustria). Va ser un dels més grans compositors de la història de la música. Amb 5 anys, anava per tot Europa fent concerts, acompanyat per la seva germana Nannerl i el seu pare. Als tres anys va començar a aprendre piano i, amb dotze, va escriure la seva primera òpera “Bastien und Bastienne"...
En Mozart va ser el primer compositor important de la història que va intentar establir-se com a música independent.
En Wolfgang Amadeus Mozart, en Ludwig van Beethoven i en Joseph Haydn són considerats els autors més representatius del clasicisme. Tots tres formaven part de l'escola de Viena.Argument:
La Flauta Màgica explica les aventures del príncep Tamino per salvar la princesa Pamina del temple on Sarastro, un sacerdot, la té segrestada. En les seves aventures l’acompanyarà Papageno, un ocellaire a qui no li agrada massa treballar i si menjar i cantar.

Acte 1r
Tamino, un príncep d’Egipte, està perdut en el bosc de la Reina de la Nit. Una serp enorme i ferotge el persegueix. Es desmaia i les Tres Dames surten a ajudar-lo; maten la serp amb les seves llances i després es miren a en Tamino esglaiades per la seva bellesa. Corren a dir a la seva mestressa que han trobat aquest jove.
Tamino es desperta sense saber el que ha passat i, en aquest moment, apareix Papageno, un caçaocells (disfressat d’ocell) que va cantant aquesta cançó:
Papageno enganya a en Tamino fent-li creure que ha estat ell qui ha matat al terrible monstre, que té la força d'un gegant. Però les Tres Dames senten el que diu i el castiguen tancant-li la boca amb un cadenat d'or. La Reina de Nit ofereix a en Tamino l’oportunitat de rescatar la seva filla Pamina, que es troba segrestada al castell de Sarastro, a canvi de poder casar-se amb ella. Perquè pugui aconseguir-ho, li regala una flauta màgica: un instrument que converteix el dolent en bo...

A Papageno li perdonen la mentida amb la condició que acompanyi a en Tamino en la seva missió. En un primer moment, Papageno es nega, pero davant la possibilitat de quedar-se amb la boca tancada per sempre, accedeix.


Papageno: Mmmm mmmm
Tamino: El pobre ja es pot queixar, per què ha quedat sense parla
Papageno: Mmmm mmmm
Tamino: Jo no et puc ajudar per què no sé curar el seu mal.

Tamino ha vist un retrat de na Pamina i queda enamorat d'ella. La Reina de la Nit, la seva mare, permetrà que es casin si aconsegueix treure-la del castell de Sarastro. Papageno l’acompanya en aquesta aventura; també amb un instrument màgic: unes campanes que, en sonar, fan ballar a tot aquell que les sent.
Tamino i Papageno s’endinsen al bosc. Un grup d’animals ferotges els amenacen, però amb l'ajuda de la Flauta Màgica, aconsegueixen escapar.

Papageno aconsegueix entrar, sense ser vist, al castell de Sarastro i arriba fins a l’habitació on està Pamina. La princesa està custodiada per un ésser malhumorat, que també està enamorat d’ella: Monostatos, un servent lleig a qui no li agraden les coses alegres. En trobar-se cara a cara Papageno i Monostatos, tots dos creuen que estan davant del diable.

Papageno i Pamina es troben; ell li explica que un príncep l’està esperant, però Papageno, que es sent un poc sol, també vol un dona...

Tamino arriba al castell de Sarastro, però no li deixen passar; tem que Pamina hagi estat sacrificada. Uns follets que els guien en el seu camí li diuen que no. Papageno aconsegueix fugir del castell i crida a Tamino amb la seva flauta; es creuen salvats, però Monostatos i uns quants esclaus els estan perseguint. Just en aquest moment, Papageno es recorda de la seva "arma secreta" i comença a tocar el carilló màgic i... mira el que passa! ...Aquesta és la partitura de la melodia que toca en Papageno amb el carilló màgic. Amb ella, aconsegueix despistar-los...
Després de fer fugir als soldats i Monostatos sense massa èxit, arriba Sarastro, el Gran Sacerdot del Temple, seguit d’uns quants sacerdots més, gent del poble i esclaus.
Acte 2n
Sarastro afirma que Tamino i Pamina estan fets l’un per l’altre, però per confirmar aquest amor hauran de passar 3 proves: En realitat, la primera prova consistia en estar en silenci (juntament amb Papageno), travessar un riu de foc, la segona i un altre de gel al costat de Pamina, la darrera.


Però mentre Papageno i Tamino estan en la seva primera prova de silenci, la Reina de la Nit està
intentant convèncer la seva filla que mati a Sarastro amb un ganivet. Pamina es nega...
Mentrestant, Tamino i Papageno intenten superar les proves; es troben a una vella que demana a Papageno que es casi amb ella. Papageno menteix i diu que sí amb la idea de poder escapar del Temple de les proves; la vella desapareix. Tamino també marxa i Papageno es queda sol.
Es desespera i implora a les seves campanetes màgiques que l’ajudin a trobar la seva Papagena. Torna a aparèixer la vella que es converteix en una jove hermosa!
I què ha passat amb la Reina de la Nit? La Reina no se resigna a aconseguir la Medalla Solar de Sarastro, un objecte molt valuós que proporciona saviesa i bellesa; d’aquesta manera podria tenir domini sobre el dia i la nit.
Sarastro els descobreix i fa que la Terra engoleixi a la Reina de la Nit, les Tres Dames i Monostatos. D’aquesta manera pot cel·lebrar les noces de Tamino amb Pamina i Papageno amb
Papagena...


Aquí teniu l'òpera sencera subtitulada en castellà. Espero que la disfruteu!
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada